‘Jutters en Strandvonders van Texel’

Als de wind aanwakkert,
begint het bloed van de jutter sneller te stromen.
Dan wil hij naar het strand.
Ligt er nog wat? Spoelt er wat aan?
Is hij er eerder dan de andere jutters?
Is hij de strandvonder te snel af?

Zaterdag 18 oktober 2014 hebben Klaas Uitgeest, Nico Volkerts en ik in Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora ons boek “Jutters en Strandvonders van Texel” gepresenteerd. Ik kan niet anders zeggen, het was overweldigend. Jutters, strandvonders, sponsors, familie, vrienden, bijna iedereen die we hadden uitgenodigd was er: 118 mannen en vrouwen, om precies te zijn.
Aan mij de eer het eerste exemplaar uit te reiken aan Ide Kok, met zijn 85 jaar de nestor onder de Texelse jutters. Ide was er zo blij mee, dat hij er van moest huilen. Ik kon het zelf ook bijna niet drooghouden. Daarna zijn we werkelijk bedolven onder de complimenten en hebben we nog 2 uur staan signeren.

Al snel verschenen de eerste berichten op websites. juttersboek omslag juttersboek signeren

http://www.texelsecourant.nl/lees/18895/raadsel-bel-van-anneliese-opgelost
http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27204082.ece/Jutters-en-strandvonders-van-Texel-samen-in-een-boek?lref=r_regionaal

Juttersboek bijna klaar

PERSBERICHT

 

Als de wind aanwakkert,

begint het bloed van de jutter sneller te stromen.

Dan wil hij naar het strand.

Ligt er nog wat? Spoelt er wat aan?

Is hij er eerder dan de andere jutters?

Is hij de strandvonder te snel af?

Ed Drijver ballenVolgende maand verschijnt Jutters en Strandvonders van Texel. Jutters vertellen over hun avonturen bij nacht en ontij op het Texelse strand en hun kat-en-muisspel met de strandvonders. Deze vertegenwoordigers van het wettelijk gezag belichten hun kant van de zaak.

Het boek schenkt daarnaast aandacht aan een aantal spraakmakende scheepsstrandingen, het ontstaan van de strandvonderij én geeft antwoord op de vraag waarom Texel twee juttersmusea heeft.

Het rijk geïllustreerde boek verschijnt in full colour op A4-formaat en telt bijna 300 pagina’s. Het is geschreven door Klaas Uitgeest, een bekende jutter die indachtig het credo ‘met boeven vangt men boeven’ later werd benoemd tot hulpstrandvonder, en de Texelse journalisten Joop Rommets en Nico Volkerts.

Jutters en Strandvonders van Texel is een uitgave van Stichting Texelse Geschiedenis  en vormgegeven door Ralph Grabowski van Zilte Zaken.

De winkelprijs bedraagt €32,95. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandels op Texel en via www.texelnu.nl

 

voorbeeldbericht

klifhanger_31

Dit is een voorbeeld.

 

9-4-1968: PWN wil veel meer water aan Mokslootvallei onttrekken: van 540.000 tot 770.000 m3 per jaar. Pompstation en 40 geboorde putten tussen het Pompevlak en de noordkant van het Grote Vlak. De laatste jaren water met stuwen beter vastgehouden en Witteweg opgehoogd. Bezwaren echter van Commissie Grondwaterwet Waterleidingbedrijven: verlaging van de grondwaterstand stuit op ‘zeer grote bezwaren’ in verband met de nabijheid van natuurreservaten De Geul en Westerduinen.